Speculatietaks op aandelen voorkomen

Let op: onderstaande kan snel (deels) achterhaald zijn bij nieuwe ontwikkelingen.
De speculatietaks zal vooralsnog alleen op aandelen en afgeleide producten van aandelen gelden. Deze speculatietaks is alleen van toepassing wanneer deze producten binnen 6 maanden na aankoop met winst worden verkocht. Eventuele verliezen (minwaarden) mogen helaas niet worden verrekend in de berekening. Voorkomen van de speculatietaks op aandelen is misschien niet de juiste term maar er zijn nog een aantal alternatieven waar de speculatietaks nog niet van toepassing op is. Van de verschillende beleggingsproducten die er in omloop zijn behoren aandelen niet tot degene die het meest speculatief zijn. De invoering van de speculatietaks zal bepaalde beleggers naar producten kunnen leiden die meer speculatief zijn maar die met de huidige plannen wel vrijgesteld zijn voor de speculatietaks. Wij zetten een aantal voor u in het kort op een rij, let op deze producten mogen in de meeste gevallen niet een afgeleid product van één of meerdere aandelen zijn:
- Aandelenfondsen
- ETF’s
- Futures
- Obligaties
- Turbo’s
Aandelen
Om de verschillen tussen de verschillende producten duidelijk te maken kan de omschrijving van een aandeel niet ontbreken. Een aandeel is een bewijs van deelneming in een onderneming. U wordt met het aankopen van een aandeel voor een (klein) deel eigenaar van een onderneming. Het bezit van een aandeel geeft ook een aantal rechten zoals inspraak bij bijvoorbeeld de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Daarnaast kan een aandeel in veel gevallen recht geven op dividend, een gedeelte van de winst van de onderneming. Aandelen verschillen onderling veel in speculativiteit maar behoren in de wereld van het beleggen zeker niet tot het meest speculatief. De speculatietaks op aandelen kan er juist voor zorgen dat beleggers overstappen naar producten met een groter risico.
Opties
Opties zijn vanwege de complexiteit en risico’s niet weggelegd voor beginnende beleggers. Een optie geeft een recht of plicht om de onderliggende waarde zoals een aandeel te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Er zijn twee soorten opties, een call optie of een put optie. Een call optie geeft het recht om een aandeel te kopen en een put optie geeft het recht om een aandeel te verkopen. Bij het schrijven van een call optie is er een leveringsplicht en bij het schrijven van een put optie is er een afnameplicht. Bij een optie zijn een aantal factoren van belang: de koers van de onderliggende waarde, de strike (uitoefenprijs van de optie), de volatiliteit, de looptijd, eventueel dividend van de onderliggende waarde en rente. Opties zijn dus geen alternatief om speculatietaks op aandelen te vermijden en door de complexiteit is dit alleen voor de ervaren belegger weggelegd. Wie nog niet ervaren is met opties kan hier meer kennis over op doen met het boek Opties Moeilijk? (klik hier).
Aandelenfondsen
De speculatietaks op aandelen kunt u voorkomen door het kopen van aandelenfondsen. Een aandelenfonds is normaal gesproken minder speculatief dan een aandeel. Dit komt door de bredere samenstelling uit verschillende aandelen. Naast de spreiding hebben aandelenfondsen ook het voordeel van de kennis van de fondsbeheerders en de mogelijkheid om te kunnen beleggen in specifieke sectoren. Er zal dus geen speculatietaks gelden op de meerwaarde wanneer u een fonds binnen 6 maanden na aankoop verkoopt. U blijft wel transactiekosten houden net als bij aandelen. De kosten kunnen in verhouding wel hoger zijn, zo kunnen de kosten oplopen tot wel 5% van het geïnvesteerde bedrag. Het grote voordeel van een aandelenfonds is de spreiding in verschillende aandelen. Transactiekosten in het geval van verkoop zijn er vaak niet dus blijft er naast transactiekosten bij aankoop nog beheerskosten en administratiekosten over. Hou wel nog rekening met de beurstaks. Bij een fonds dat geen dividend uitkeert (kapitalisatiefonds) is er een beurstaks van 1,32% op het moment van verkoop. Wanneer u kiest voor een fonds dat wel dividend uitkeert dan heeft u bij aankoop als verkoop geen beurstaks. Wegwijs worden in aandelenfondsen kan bijvoorbeeld met het boek De Basis van het Beleggen (klik hier).
ETF’s (trackers)
Een ETF wordt ook wel tracker genoemd, dit zijn eenvoudige beleggingen met doorgaans minder risico dan een aandeel. ETF staat voor Exchange-Traded Fund en hiermee kunt u beleggen in een index, een wereldwijd opgezette index, valuta of bijvoorbeeld een sector zoals opkomende economieën of mijnbouwbedrijven. ETF’s bestaan vaak uit een selectie aandelen maar er zijn ook ETF’s als afgeleide waarde op bijvoorbeeld valuta of grondstoffen en deze zijn een alternatief om de speculatietaks op aandelen te voorkomen. Bent u nog niet bekend met ETF’s (trackers) dan kunt u hier meer te weten over komen met het boek Investing in ETF for Dummies (klik hier).
Futures
Futures zijn producten met een hefboom en met een hoog risico, met een kleine investering kan er veel winst worden gemaakt maar let op de verliezen kunnen oplopen tot meer dan uw inleg. Door deze risico’s zijn futures niet geschikt voor beginnende beleggers. Futures zijn overeenkomsten om in de toekomst een onderliggende waarde te verhandelen voor een prijs die op dit moment wordt overeengekomen. Onderliggende waardes kunnen grondstoffen, indexen of valuta zijn. Net als bij turbo’s speelt u in op een stijging of daling van de onderliggende waarde. Verwacht u een stijging dan koopt u een future long, verwacht u een daling dan koopt u een future short. De omvang van het contract dat is aangegaan zorgt voor hoeveel winst of verlies u kunt maken.
Obligaties
Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door bijvoorbeeld een bedrijf of een overheid. In ruil voor de lening die u verstrekt ontvangt u rente, ook wel coupon genoemd. Wanneer de looptijd verstrijkt wordt de lening terugbetaald. Bij faillissement zal de lening niet terugbetaald worden. Obligaties zijn geen bewijs van deelneming in een onderneming en geven in tegenstelling tot aandelen geen stemrecht. Al zijn obligaties wat meer weggelegd voor de meer ervaren belegger, ze kunnen in sommige gevallen een alternatief zijn om de speculatietaks op aandelen te voorkomen. Ondanks dat u met obligaties de speculatietaks kunt voorkomen moet u wel rekening houden met de verhoging van de roerende voorheffing. Deze gaat vanaf 1 januari 2016 van 25% naar 27%. U komt meer te weten over obligaties met het boek De Basis van het Beleggen (klik hier).
Turbo’s
Een turbo is een hefboomproduct waarmee met een kleine investering een hoog rendement kan worden behaald. Let op, een hoog rendement gaat samen met een hoog risico en dat kan bij turbo’s zo groot worden gemaakt als u zelf wilt. Met een hefboomproduct kan door de hefboom een sterkere beweging dan de onderliggende waarde worden behaald. Stijgt het aandeel AB Inbev 2% en heeft u een turbo long met een hefboom van 3 dan stijgt de turbo long met 6%. Het aanbod van turbo’s is groot en kunnen gebruikt worden om in te spelen op een stijging of daling van de onderliggende waarde. De onderliggende waarden kunnen aandelen zijn maar bijvoorbeeld ook indices, valuta, grondstoffen, obligaties en beleggingsfondsen. Bij het inspelen op een stijging van de onderliggende waarde kiest men een turbo long en bij het inspelen op een daling kiest men een turbo short. Dit product is in sommige gevallen voor de minder ervaren belegger ook een optie om de speculatietaks te vermijden al moeten risico’s met een hoge hefboom worden vermeden. In het boek Beleggen voor Dummies (klik hier) komen hefboomproducten zoals turbo’s aan bod.
Speculatietaks op aandelen vermijden
De speculatietaks op aandelen kunt u dus vermijden maar dit brengt ook risico’s met zich mee door producten die voor u misschien nog onbekend zijn of producten die van zichzelf grotere risico’s met zich meebrengen. Producten met doorgaans een gelijkwaardig risico als aandelen zijn beleggingsfondsen en ETF’s (trackers). Dit is afhankelijk van de sector of welk ‘mandje’ aandelen, etc. deze beleggingsfondsen of ETF’s volgen. Producten met een hoog risico zijn opties en turbo’s. Bovenstaande is natuurlijk niet meer van toepassing wanneer de speculatietaks ook op deze producten zal gelden.
Disclaimer: ondanks dat uiterste zorgvuldigheid is toegepast bij het opstellen van bovenstaand artikel erkennen wij geen aansprakelijkheid bij eventuele onjuistheden.
Vraag: Is de tracker Lyxor UCITS ETF Ruro Stoxx 50 ook vrij van speculatietaks?
Wie kan in België één bedrijf noemen dat belastingen betaald op uitgevoerde orders die winst opleverde en waarbij orders met verlies niet in rekening gebracht mogen worden?
Beleggers moeten belasting betalen op winstorders en de verliesorders zijn te negeren, dat is niet eerlijk en beleggers en bedrijven worden ongelijk behandeld, iemand moet deze ongelijkheid aanspannen bij de Raad van State, de speculatietaks is een aanfluiting van het gelijkheids principe